WCOB LED-nauhat - Valaistustekniikan uusi suunnannäyttäjä


Artikkelit
LED-nauhamarkkinoiden kärkituotteita ovat olleet jo pidempään pisteettömät COB-teknologialla valmistetut LED-nauhat. COB tulee englannin kielen sanoista Chips On Board ja tarkoittaa sitä, että COB-teknologialla valmistetuissa LED-nauhoissa sinistä valoa tuottavat LED "chipit" eli diodit ladotaan suoraan tulostetun joustavan piirilevyn pintaan korkealla tiheydellä, ja peitetään fosforia sisältävällä fluoresoivalla keltaisella silikonivalukerroksella. Diodien korkea tiheys ja niitä peittävä valukerros mahdollistavat täysin pisteettömän valokuvion, eli yksittäisiä valopisteitä ei voi erottaa nauhalta ja sen tuottama valo on täysin tasaista. COB-teknologialla valmistetun nauhan tuottaman valon värilämpötilaa säädetään valukerroksen koostumuksella, eli muuttamalla silikonivalukerroksen läpi pääsevän valon sinisien aallonpituuksien määrää.

Uuden sukupolven WCOB (White COB) LED-nauhoissa nauhan piirilevyyn asennetaan sinisten LED-diodien sijaan tiheästi ladottuja korkealaatuisia pinta-asennettavia SMD LEDejä, kuten kompakteja SMD 2216-LEDejä, jotka peitetään huurretun valkoisella "opaalilla" silikonivalukerroksella. Niiden valokuvio on perinteisten COB LED-nauhojen tapaan täysin pisteetön ja tasainen, mutta SMD-LEDejä käyttämällä saadaan huomattavia etuja perinteisissä COB-nauhoissa käytettäviin suoraan piirilevyyn ladottaviin diodeihin verrattuna.

Artikkelikuvat
Kuva: Vertailukuva perinteisen COB-nauhan ja WCOB-nauhan välillä

WCOB LED-nauhojen edut verrattuna COB LED-nauhoihin

 1. Energiatehokkuus
  • WCOB-nauhoissa käytettävä opaali silikonivalu on läpäisevämpää, kuin perinteisissä COB-nauhoissa käytettävä keltainen fosforivalu. WCOB-nauhojen valukerros voidaan myös valaa ohuemmaksi kuin COB-nauhoissa, sillä pinta-asennettavien LEDien valon lämpötilaa ei tarvitse erikseen muokata silikonivalulla. Tämän ansiosta WCOB-nauhojen tuottamaa valotehoa ei mene hukkaan ja WCOB-teknologialla voidaan saavuttaa 30-50% COB-teknologiaa korkeampi energiatehokkuus.

 2. Parempi kestävyys
  • WCOB-nauhoissa käytettävät 2216 SMD-LEDit juotetaan nauhan piirilevyyn. Tämän ansiosta WCOB-nauhojen taivutuksen ja muun mekaanisen rasituksen kesto on parempi kuin COB-nauhoilla, joiden diodit saattavat irrota liitoksistaan, kun nauhaa taivutetaan asennettaessa.

 3. Parempi lämmönsiirto ja pidempi elinkaari
  • WCOB-tekniikan etuna on myös parempi lämmönsiirto: siinä, missä COB-nauhojen diodien käytettäessä tuottama lämpö siirtyy pois komponenteilta ainoastaan LED-nauhan piirilevyn kautta, WCOB-nauhoissa käytettävien SMD-LEDien lämmönsiirto perustuu myös itse LEDien rakenteeseen. Tämän ansiosta WCOB-nauhojen komponentit eivät altistu lämmöstä johtuvalle rasitukselle yhtä paljon kuin COB-nauhoissa, joka vaikuttaa suoraan positiivisesti WCOB-nauhojen pitkän ajan suorituskykyyn ja pidentää niiden käyttöikää.

 4. Visuaaliset hyödyt
  • Kun LED-nauha ei ole kytkettynä virtaan, WCOB-nauhojen valkoinen silikonivalu ei erotu yhtä helposti, kuin perinteisten COB-nauhojen keltainen silikonivalu. Tämän ansiosta WCOB-nauhat voidaan asentaa näkyville ja niiden asennuksessa voidaan käyttää matalampia asennusprofiileita ilman, että nauhan silikonivalukerroksen väri häiritsee.

Finlightin valikoimista löytyvien WCOB-nauhojen tekniset ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Kaikissa FL-WCOB -tuotesarjan nauhoissa käytetään erittäin laadukkaita LEDejä, joiden valoteho pysyy hyvänä erittäin pitkään. Niiden värintoistoindeksi (CRI) on yli 90 ja niiden väritarkkuus on aina enintään 3 MacAdam SDCM -asteikolla. WCOB -tuotesarjan nauhat ovat myös energiatehokkaita, jopa 130 lm/W. Näiden ominaisuuksien ansiosta WCOB -tuotesarjan tuotteet sopivat erinomaisesti kaikkiin asennuksiin, joissa vaaditaan pitkää käyttöikää ja laadukasta valoa.
Oletko halukas kuulemaan lisää WCOB LED-nauhoista tai muista Finlightin tuotteista?
Jätä yhteydenottopyyntö lomakkeella tai sähköpostitse, niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä.