LED-nauhojen asennusopas


Instruksjoner by Finlight Group Oy / Markus T., 23.5.2024

LED-nauhan asentamisen pikaohjeet:

  1. Mittaa asennuspituus ja katkaise tarvittaessa LED-nauha oikeaan mittaan terävillä saksilla. LED-nauhan saa katkaista vain nauhan moduulien liitospisteiden välistä ja katkaisukohta on merkitty useissa nauhoissa erikseen viivalla tai muulla merkinnällä nauhan piirilevyyn. Alla olevassa kuvassa on havainnollistettu vihreillä viivoilla erityyppisten nauhojen katkaisukohdat:

  2. Artikkelikuvat

  3. Katkaise tarvittaessa asennusprofiili oikeaan mittaan ja varmista, ettei profiiliin ole jäänyt valmistuksessa rasvaa, öljyä, tai muita epäpuhtauksia, jotka voivat heikentää LED-nauhan 2-puolisen kiinnittymistä profiiliin. Kiinnitä LED-nauha profiiliin poistamalla nauhan 2-puolista teippiä suojaava taustapaperi ja painamalla nauha kiinni profiiliin. Varmista, että nauha kulkee profiilin sisässä suoraan ja kiinnittyy profiiliin tasaisesti, eikä nauhan ja profiilin väliin päädy roskia, jotka voivat myöhemmin haitata nauhan pysymistä kiinni profiilissa. Jos olet asentamassa profiiliin päätypalat ja linssin, ne kannattaa kiinnittää profiiliin ennen sen kiinnitystä asennuspintaan ja pujottaa LED-nauhan syöttöjohtimet läpi päätypalan reiästä.

  4. Kiinnitä profiili asennuspintaan. Kohteesta ja halutusta asennuksen ulkonäöstä riippuen profiilin voi kiinnittää asennuspintaan 2-puolisella teipillä, liimaamalla, ruuvaamalla profiilin läpi, tai erillisillä pintaan ruuvattavilla asennuskiinnikkeillä, joihin profiili voidaan kiinnittää liu’uttamalla tai painamalla. Asenna liitäntälaite sellaiseen paikkaan, jossa saat kytkettyä liitäntälaitteeseen verkkovirran ja LED-nauhan syöttöjohtimet.

  5. Kytke LED-nauhan johtimet liitäntälaitteen ulostulokytkentöihin. Tavallisen LED-nauhan kytkeminen tapahtuu liitämällä nauhan virta- ja nollajohdin liitäntälaitteen heikkovirtapään LED+ ja LED- -liittimiin. Lämpötilasäädettävien CCT-nauhojen, RGB-nauhojen ja muiden monijohtimisten LED-nauhojen kytkennässä tulee aina käyttää niille tarkoitettua muuntajaa tai ohjainlaitetta ja kytkeä nauhan johtimet niille tarkoitettuihin liittimiin. Tarkista liittimien kytkennät tarvittaessa liitäntälaitteen manuaalista.

  6. Kytke liitäntälaite verkkovirtaan. Mikäli kytket liitäntälaitteen valokatkaisijan ohjaamiin johtimiin, voit ohjata LED-nauhaa normaalilla seinäkytkimellä. LED-nauhaa voidaan ohjata myös erilaisilla ohjaimilla ja himmentimillä, jotka kytketään useimmiten liitäntälaitteen ja nauhan väliin. CCT- ja RGB-nauhoille on myös erityisiä ohjausyksikkönä toimivia liitäntälaitteita, joiden kanssa ei tarvitse käyttää erillistä ohjainlaitetta.

HUOM! LED-nauha tulee aina avata kokonaan kelalta ennen sen kytkemistä virtaan. Kelalla olevan nauhan kytkeminen virtaan voi aiheuttaa nauhan ylikuumenemista ja vahingoittaa nauhan komponentteja.


Yleistä LED-nauhoista ja nauhojen asennuksesta:

Valitse asennuskohteeseen ja käyttötarkoitukseen sopiva LED-nauha. Tunnelma- ja taustavalaistusasennuksiin riittää useimmiten matalatehoinen 4–6 W/m nauha, jonka valoteho on 480–600 lm/m. Epäsuoran valaistuksen luomiseen, kuten hyllyjen ja kalusteiden valaisuun kannattaa valita hieman tehokkaampi 8–10 W/m nauha, jonka valoteho on 800–1000 lm/m. Suoraan valaistukseen, kuten keittiön tai kodinhoitohuoneen työtasojen valaisuun, yleisvalaistukseen ja valomainoksiin kannattaa valita tehokas ja laadukas 10–18 W/m LED-nauha, jonka valoteho on yli 1000 lm/m. Märkätilojen ja ulkotilojen asennuksiin täytyy aina valita IP65- tai IP67-luokiteltu nauha, joka kestää kosteutta. Huomaathan, että kosteiden tilojen asennuksissa täytyy aina pitää huolta myös muuntajien ja mahdollisten ohjauslaitteiden asianmukaisesta kosteudensuojauksesta.

Kaikissa Finlightin myymissä LED-nauhoissa on takapuolella kiinnitystä helpottava 2-puolinen teippi. Varmista, että pinta, johon olet kiinnittämässä LED-nauhan, on puhdistettu rasvasta tai muusta teipin kiinnittymistä haittaavasta liasta.

LED-nauhat lämpenevät käytettäessä ja jatkuva korkealle lämmölle altistuminen kuluttaa nauhan komponentteja lyhentäen nauhan käyttöikää, joten nauhat kannattaa aina asentaa hyvin lämpöä johtavaan alustaan. Suosittelemme LED-nauhojen asennuksiin alumiinista asennusprofiilia, joka johtaa lämpöä pois nauhalta ja suojaa sitä ulkoiselta rasitukselta. Valikoimistamme löytyy laaja valikoima eri käyttötarkoituksiin suunniteltuja profiileita, joiden avulla voidaan saavuttaa halutunlainen lopputulos kaikissa asennuskohteissa. Profiileihin on myös saatavilla erilaisia linssejä ja päätypaloja, joilla voidaan viimeistellä LED-nauhan asennus, suojata nauhaa pölyltä ja kosteudelta, sekä vaikuttaa nauhan valokuvioon.

Useimmat myymämme LED-nauhat toimivat 12, 24 tai 48 voltin DC-käyttöjännitteellä ja tarvitsevat toimiakseen erillisen LED-liitäntälaitteen, jolla ne voidaan kytkeä 230 voltin AC-verkkovirtaan. Liitäntälaitteen mitoittaminen oikein on tärkeää, sillä alitehoinen liitäntälaite aiheuttaa nauhan himmentymistä tai välkkymistä. Nauhalle kannattaa valita liitäntälaite, jonka teho on vähintään 10 % nauhan kokonaistehoa suurempi, sillä liitäntälaitteen jatkuva rasittaminen täydellä teholla voi lyhentää sen käyttöikää ja heikentää sen toimintavarmuutta. Sopiva liitäntälaite voidaan mitoittaa seuraavan laskukaavan avulla:
Matemaattinen kaava
Liitäntälaitteen mitoitus =
Nauhan kokonaisteho (nauhan W/m * nauhan pituus) 10% reservi (0.9)

Esim.:
Keittiön työtaso halutaan valaista LED-nauhalla ja kaapiston alareunaan asennetaan 3-metrinen FL-WCOB-320-8W-8-25-1040lm-940-24V-10m -LED-nauha, jonka teho on 8 W/m, eli nauha on kokonaisteholtaan 24 W. Kun nauhan kokonaisteho jaetaan 10 % reservillä eli kertoimella 0,9, saadaan nauhalle sopivan liitäntälaitteen minimi kokonaistehoksi noin 26,7 W. Tälle nauhalle voitaisiin siis valita teholtaan 30-wattinen 24 voltin liitäntälaite, esimerkiksi SRP-2309-24-30CVT-DT6-2CH.

Du kan også være interessert i

Valon avautumiskulma on toiminnallisen valaistuksen perusta

Mikä on valon avautumiskulma? Valon avautumiskulma on tapa ilmoittaa suunnattavan valaisimen tai muun valonlähteen tuottaman valokeilan muoto, eli mihin suuntaan ja kuinka laajalle alueelle valonlähteen tuottama valo leviää. Avautumiskulma ilmoitetaan yleisesti valokeilan asteluk...